Διδασκαλία

Προπτυχιακά μαθήματα – Υποχρεωτικά

1. Δομή και Ιδιότητες Ξύλου

Φυσικά και μακροσκοπικά χαρακτηριστικά, αναγνώριση του ξύλου. Μικροσκοπική δομή, χημική σύσταση και υποδομή ξύλου. Μηχανισμός παραγωγής του ξύλου. Μεταβλητότητα και ελαττώματα δομής. Πυκνότητα, υγροσκοπικότητα, ρίκνωση και διόγκωση ξύλου. Μηχανικές, θερμικές, ηλεκτρικές και ακουστικές ιδιότητες.Φυσική αντοχή του ξύλου.

2. Συγκομιδή Δασικών Προϊόντων

Εξοπλισμός, συστήματα, εργονομία, περιβαλλοντικές επιπτώσεις και επιχειρησιακή οργάνωση των εργασιών συγκομιδής ξύλου. Επεξεργασία, ποιοτική ταξινόμηση και μετατόπιση δασικών προϊόντων. Συλλογή και αξιοποίηση μη-ξυλωδών δασικών προϊόντων.

Κατεβάστε τις ακόλουθες σημειώσεις και εργασίες για το Ακαδημαϊκό Έτος 2023-24:

*** Ύλη Εξετάσεων του μαθήματος ***

*** Σημειώσεις Συγκομιδής Δασικών Προϊόντων *** Κατεβάστε τη βελτιωμένη έκδοση – Μάϊος 2018***

Η αναγκαιότητα της Δασεργατικής Εκπαίδευσης για την Ελληνική Δασοπονία


Μαθήματα επιλογής

1. Δασική Εργασιολογία

Ο ρόλος του ανθρώπινου παράγοντα στην εργασία. Βασικές αρχές οργάνωσης συστημάτων εργασίας. Φυσιολογία της εργασίας, στοιχεία Ψυχολογίας της εργασίας. Διαμόρφωση εργασιακών συστημάτων και παράγοντες της εργασίας. Χρονικές μελέτες και υπολογισμός αμοιβών. Ασφάλεια και Υγιεινή κατά την εργασία. Οργάνωση και εκτέλεση δασικών εργασιών.

2. Αναγνώριση Ξύλου

Χαρακτηριστικά, μέθοδοι και τεχνικές μακροσκοπικής και μικροσκοπικής αναγνώρισης των ειδών ξύλου.

3. Ευρωπαϊκά και Τροπικά Ξύλα

Σχέσεις μεταξύ δομής, ιδιοτήτων και χρήσεων των ξύλων. Δομή, ιδιότητες, συμπεριφορά και δυνατότητες χρήσεων ελληνικών ευρωπαϊκών και τροπικών ξύλων που παρουσιάζουν ενδιαφέρον για αξιοποίηση. Σχέσεις μεταξύ των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του κάθε ξύλου και της καταλληλότητάς του για συγκεκριμένες χρήσεις.

4. Ποιότητα Ξύλου

Έννοια της ποιότητας ξύλου ως υλικού. Φυσικά και αυξητικά ελαττώματα (σφάλματα) του ξύλου και σχέσεις τους με την ποιότητα και την τεχνική αξιοποίηση του ξύλου. Επιδράσεις περιβάλλοντος, δασοκομικών και υλοτομικών επεμβάσεων, διαχειριστικής μορφής και κληρονομικότητας στην
ποιότητα του παραγόμενου ξύλου. Ποιοτικός έλεγχος του παραγόμενου ξύλου στο δάσος (ποιοτική ταξινόμηση). Δευτερογενή σφάλματα ξύλου μετά την υλοτομία και διαμόρφωση των δένδρων, κατά την επεξεργασία και χρήση του (είδος σφαλμάτων, αίτια δημιουργίας, μέτρα αντιμετώπισης). Ανατομικά
χαρακτηριστικά ξύλου, αποκλίσεις κανονικής δομής και σχέσεις τους με την ποιότητα, τις ιδιότητες και τη βιομηχανική αξιοποίηση του ξύλου.